2,5 miljoen slimme meters binnen 5 jaar aan vervanging toe: wat is er aan de hand en wat betekent het voor u? (2024)

Slimme meters, ze zijn anno 2024 eerder regel dan uitzondering. Miljoenen Nederlanders hebben thuis de beschikking over zo’n slimme meter. Mocht dat bij u ook het geval zijn: de kans is groot dat uw slimme meter op zijn laatste benen loopt en dat u binnen 5 jaar een nieuw systeem moet hebben. Wat is er precies aan de hand?

Wat zijn slimme meters?

De slimme meter is het digitale alternatief voor de traditionele gas- en elektriciteitsmeter. Dankzij een netwerkverbinding kan het systeem automatisch uw maandelijkse verbruik doorsturen naar uw energieleverancier. Hierdoor hoeft u zelf niet meer de meterstanden door te geven. Via smartphone-apps en zogeheten energieverbruiksmanagers heeft u inzicht in uw actuele verbruik. Bovendien helpt het systeem bij het opsporen en verhelpen van stroomstoringen.

De ontwikkeling van de slimme meter in Nederland

Energiemaatschappij Oxxio heeft in 2005 de primeur en introduceert de slimme meter. Na 2012 hebben Rijksoverheid en de netbeheerders de verantwoordelijkheid over de systemen overgenomen. Inmiddels is het aantal huishoudens met een slimme meter dus ruim boven de 7 miljoen uitgekomen. Het apparaat is zelfs verplicht als u stads- of blokverwarming heeft, terwijl het ook een noodzakelijke voorwaarde is voor het afsluiten van een energiecontract met dynamische tarieven. Als u zonnepanelen heeft, wordt het gebruik van een digitale meter aanbevolen, maar een verplichting is er niet. U kunt de automatische uitleesfunctie uit laten schakelen, al moet u dan wel zelf uw meterstanden doorgeven. Let er verder op dat uw slimme meter mankementen kan vertonen, zoals blijkt uit dit artikel en uit deze uitzending van Meldpunt.

Lees ook: Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft toch in stand: waar gaat het om?

Waarom zijn veel slimme meters binnenkort aan vervanging toe?

De slimme meter is dus bijna aan zijn 20e verjaardag toe in Nederland. Maar ondertussen werpt de start van een nieuw tijdperk zijn schaduw vooruit. Zo’n 2,5 miljoen slimme meters zijn namelijk aan vervanging toe, tussen nu en 2029, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Dat heeft te maken met het verouderde netwerk waar deze meters gebruik van maken: GPRS (General Packet Radio Service), ook wel 2,5G genoemd. Dit systeem zit in feite dus tussen 2G en 3G in – G staat voor ‘generatie’, zoals we in dit artikel uitleggen – maar inmiddels zijn we alweer een paar generaties verder. 4G maakt plaats voor 5G en ondertussen is 6G al in ontwikkeling.

Het GPRS-netwerk is dus nu al feitelijk achterhaald en gaat uiterlijk in 2029 definitief uit Nederland verdwijnen. Dat dit staat te gebeuren, is bij Netbeheer Nederland al langer bekend. “We zijn er zeker niet door overvallen, want we vervangen elk jaar al slimme meters. Net zoals uw telefoon, televisie of andere elektronische apparaten van tijd tot tijd vervangen moeten worden”, vertelt woordvoerder Theo Scholte namens Netbeheer Nederland aan MAX Vandaag. “Het is onderdeel van een ongoing process, een meerjarige planning. En het levert de consument dus geen extra kosten op.” Dat wil zeggen: de kosten die hiervoor noodzakelijk zijn, zijn al opgenomen in de netbeheerkosten op uw energierekening, die u dus sowieso al heeft betaald. Bestelt u zelf een nieuwe slimme meter, zonder dat uw netbeheerder die aanbiedt, dan gelden er voor u wel extra kosten.

En wat als deze operatie eenmaal achter de rug is? Miljoenen hedendaagse slimme meters maken gebruik van het 4G-netwerk. Gemiddeld gaan al deze G-systemen 10 jaar mee, dus het is een kwestie van tijd voordat ook 4G is verouderd. “Veel gasmeters versturen de meterstanden via de slimme elektriciteitsmeter. Maar de 1e generatie slimme gasmeters kan niet communiceren met de nieuwere generatie slimme elektriciteitsmeters”, benoemt Ben Woldring, oprichter van vergelijkingssite Gaslicht.com, tegenover NU.nl een volgende kwestie.

Lees ook: Hybride warmtepomp wordt na 2026 verplicht: maar hoe zit het met de vervuilende F-gassen?

Hoe hoort u of uw slimme meter vervangen moet worden?

Kortom: ook uw slimme meter is gegarandeerd ooit aan vervanging toe is, of het nu binnen 5 jaar of op een langere termijn is. Of uw eigen slimme meter gebruik maakt van GPRS, weet uw netbeheerder. Zodra het systeem bij u thuis vervangen moet worden, neemt uw netbeheerder dan ook contact met u op. Deze maakt dan een afspraak om bij u thuis een nieuwe slimme meter te installeren, een operatie die meestal een half uur in beslag neemt. Netbeheer Nederland werkt bovendien aan een opvolger, de zogeheten modulaire meter die 25 à 30 jaar mee moet kunnen gaan. Dit systeem heeft als voordeel dat het de aansluiting met een ander netwerk kan maken, op het moment dat bijvoorbeeld 4G verdwijnt. Maar wanneer deze modulaire meter precies beschikbaar is, is nog niet bekend, laat Scholte desgevraagd weten.

(Bron: Archief, Meldpunt, NU.nl, Netbeheer Nederland, Bright, Oxxio, Gaslicht.com, RTL Nieuws, Rijksoverheid, Thuiszonnepanelen.nl, DDS Electronics. Foto: Rob Engelaar/ANP)

2,5 miljoen slimme meters binnen 5 jaar aan vervanging toe: wat is er aan de hand en wat betekent het voor u? (2024)

FAQs

2,5 miljoen slimme meters binnen 5 jaar aan vervanging toe: wat is er aan de hand en wat betekent het voor u? ›

Kortom: ook uw slimme meter is gegarandeerd ooit aan vervanging toe is, of het nu binnen 5 jaar of op een langere termijn is. Of uw eigen slimme meter gebruik maakt van GPRS, weet uw netbeheerder. Zodra het systeem bij u thuis vervangen moet worden, neemt uw netbeheerder dan ook contact met u op.

Waarom worden slimme meters vervangen? ›

Netbeheerders moeten de komende jaren in liefst 2,5 miljoen huishoudens de slimme meter alweer vervangen. Dat komt doordat het netwerk waarmee deze meters communiceren gaat verdwijnen. Die ingreep kost netbeheerders tientallen miljoenen euro's.

Is mijn slimme meter aan vervanging toe? ›

Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter. Dit is geen slimme meter, maar een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is. Heeft u een slimme meter geweigerd maar wilt u die later toch aanvragen? Dan mag de netbeheerder kosten voor de slimme meter in rekening brengen.

Wie vervangt de slimme meter? ›

Uw netbeheerder biedt de slimme meter aan en is ook verantwoordelijk voor de plaatsing. Een installateur plaatst de slimme meter in opdracht van de netbeheerder.

Waarom nieuwe slimme meter Liander? ›

U loopt dan de volgende voordelen mis: U kunt geen gebruik maken van dubbel tarief of dag- of nachttarief. U moet zelf uw meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier. Dit gebeurt niet automatisch.

Wat kost een slimme meter vervangen? ›

De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets.

Hoe lang doe je met een slimme meter? ›

Zo'n 2,5 miljoen slimme energiemeters moeten in de komende 5 jaar worden vervangen. Dit is nodig omdat het mobiele netwerk waarmee de meters op dit moment communiceren in 2029 offline gaat, meldt NU.nl. Het vervangen van de meters zal tientallen euro's gaan kosten.

Wat is beter Oude meter of slimme meter? ›

Een slimme meter heeft gescheiden telwerken. Daarmee kan de meter precies bijhouden hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je teruglevert. Dat kan een oude meter niet. Daarmee kan je niet precies achterhalen hoeveel kWh je afneemt.

Hoe kom ik aan een nieuwe slimme meter? ›

Zelf een slimme meter aanvragen is niet nodig. Want zodra je je aanmeldt bij energieleveren.nl, controleert je netbeheerder of je meter geschikt is. En is deze niet geschikt, dan komen zij gratis je meter vervangen.

Is een nieuwe meter verplicht? ›

Alle huishoudens in Nederland hebben een aantal jaar geleden een slimme meter aangeboden gekregen. Hoewel de meeste huishoudens deze destijds hebben geaccepteerd, zijn er nog steeds huishoudens met een oude gas -en elektriciteitsmeter. Een slimme meter is namelijk niet verplicht.

Waarom is mijn meter afgekeurd? ›

Er een groot aantal meters van het type meter in uw meterkast is afgekeurd. De kans bestaat dus, dat de meter in uw meterkast niet meer voldoet aan de wettelijke eisen. Voldoet de meter niet meer aan de wettelijke eisen? Dan is er een kans dat de meter het verbruik niet goed meer meet.

Wat is een oude slimme meter? ›

Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en geeft dit door aan je energieleverancier. Zo kan worden berekend wat je terugkrijgt voor de opgewekte energie. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug.

Kan je nieuwe meter weigeren of uitstellen? ›

Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren.

Waarom moet mijn slimme meter vervangen worden? ›

De komende vijf jaar moeten in Nederland zo'n 2,5 miljoen slimme energiemeters worden vervangen. Dat zal tientallen miljoenen euro's kosten. De vervanging is nodig omdat het mobiele netwerk waarmee de meters communiceren in 2029 offline gaat. Slimme meters zijn gemaakt om tientallen jaren mee te gaan.

Wat zijn de voor en nadelen van een slimme meter? ›

Nadelen van een slimme meter

Een nadeel zou aantasting van de privacy kunnen zijn. Dat komt omdat de netbeheerder en de energieleverancier toegang krijgen tot het energieverbruik van een huishouden. Met deze informatie zou hij inzicht kunnen hebben in jouw gedrag als consument.

Is het verstandig om de slimme meter uit te zetten? ›

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan kunt u kosteloos het uitlezen van de slimme meter uitzetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. U moet dan jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier.

Kan ik digitale meter weigeren tot 2025? ›

Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren.

Kan ik mijn oude meter behouden? ›

Uw oude draaischijfmeter is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. De draaischijfmeter kan ook een teruglooprem hebben en kan dan niet fysiek terugdraaien.

Kan energieleverancier slimme meter verplichten? ›

De slimme meter is niet verplicht. Als je geen slimme meter wilt, dan is het mogelijk om de slimme meter te weigeren. Je geeft dat dan door een je netbeheerder. De netbeheerder communiceert de geplande plaatsing ongeveer een maand voordat zij dit bij jou in de buurt van plan is.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6450

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.